Autori: Dr. Adrian Copcea1), Dr. Florina Vlad1), Dr. Ilinca Copcea2)
1) Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca
2) Centrul de Diabet Cluj-Napoca
Scăderea glicemiei sub 70 mg/dl se numeşte hipoglicemie. Ea se poate manifesta ca foame, tremurături, ameţeală, dificultăţi de concentrare şi alte simptome care se remit la reveinrea glicemiei la normal (peste 70 mg/dl).
Anumite tratamente necesită precauţii privind prevenirea şi tratamentul hipoglicemiilor. Pentru acestea recomandăm şi consultarea prospectului. Acestea sunt:
• INSULINA
• MEDICAMENTELE DIN CLASA SULFONILUREICELOR: glibenclamid, gliclazid, glimepirid etc.
• MEDICAMENTELE DIN CLASA MEGLITINIDELOR: repaglinida
PREVENIREA HIPOGLICEMIILOR se face planificând bine echilibrul dintre glucoza adusă din alimente (carbohidraţii din alimente sunt sursa de glucoză), tratament şi activitatea fizică.
• O măsură generală destinată prevenirii hipoglicemiilor este o dietă cu APORT RITMIC, ORDONAT DE CARBOHIDRAŢI: pâine, cartofi, orez, paste făinoase, mămăligă, mazăre/fasole boabe şi alte leguminoase, fructe.
• O măsură simplă pentru prevenirea hipoglicemiilor este SUPLIMENTAREA CARBOHIDRAŢILOR (FRUCTE/.SUC DE FRUCTE, PÂINE/SANDWICH) LA O ACTIVITATE FIZICĂ SUPLIMENTARĂ faţă de activitatea obişnuită
• Pentru tratamentele flexibile, de exemplu insulinoterapia cu mai multe injecţii pe zi, o altă măsură poate fi REDUCEREA DOZEI DE INSULINĂ RAPIDĂ dacă în intervalul ei de acţiune (următoarele câteva ore) urmează să aibă loc o activitate fizică ce predispune la hipoglicemie.
CORECTAREA HIPOGLICEMIILOR se face după regula 15 / 15: 15 grame de zahăr la 15 minute.
• Corectarea iniţială se face cu 3 plicuri de zahăr (15g) sau 150 mililitri de suc cu zahăr sau suc natural inclusiv sucurile din familia cola, sucuri de portocale, dar NU VERSIUNEA LIGHT / Fără zahăr(!). Dacă aveţi oricare din medicamentele mai sus menţionate, trebuie să aveţi mereu la îndemână aceste remedii rapide pentru hipoglicemii: în geantă, în maşină etc.: fie plicuri, fi o doză de suc. Ciocolata şi alte dulciuri sunt opţiune mai puţin bună decât zahărul sau sucul pentru că alte componente, precum grăsimile, pot diminua viteza de absorbţie a zahărului.
• La 15 minute se reverifică glicemia: dacă valoarea este încă sub 70 mg/dl se repetă administrarea a 15 g de zahăr, până valoarea depăşeşte 70 mg/dl.
• în cazul în care hipoglicemiile au tendinţa să fie mai grave sau susţinute, se poate completa cu o masă mai complexă, de exemplu un sandwich sau o mâncare gătită care să conţină carbohidraţi.
• Pentru hipoglicemiile severe există preparat pentru utilizare la domiciliu, preparatul intranazal de glucagon. În cazul în care hipoglicemia este severă se recomandă solicitarea serviciului de urgenţă 112.
Puteti descarca materialul pdf anexat acestui articol pentru lectura ulterioara sau pentru tiparire. material-hipoglicemii-asteco-color-1