Infiltrații PRP (reumatologie)

Infiltraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite (PRP = Platelet-Rich Plasma) sunt un tratament modern destinat anumitor probleme articulare. Trombocitele sunt cunoscute pentru rolul pe care îl au în oprirea sâgerării, dar, prin conţinutul lor bogat în factori de creştere, au şi proprietăţi regenerative şi un rol important în refacerea leziunilor, lucru care a dus la utilizarea lor pentru afecţiunile articulare, tendinoase. În cadrul Centrului Medical Asteco se poate solicita, din 2023, acest tip de intervenţie în cadrul departamentului reumatologie.

Procedura se efectuează în regim de ambulatoriu, nu necesită spitalizare, durata aproximativă a procedurii este de 30 de minute. În funcţie de gravitatea afecţiunii se pot face 1-3 infiltraţii, iar concentraţia trombocitară este variabilă, între 4 şi 20 de ori. Dacă se recomandă efectuarea a mai mult de o procedură, dacă sunt necesare 2-3 infiltraţii, atunci intervalul dintre injectări poate varia intre 7 şi 21 de zile.

UM SE REALIZEAZĂ?

Se prelevează un volum de 10-15 ml sânge venos, se prepară timp de 10  minute la centrifugă şi se separă în condiţii de sterilitate maximă un volum de aprox. 4 ml de plasmă. Plasma astfel obţinută se injectează la locul afecţiunii – articulaţiei sau tendonului afectat.

CUI SE RECOMANDĂ ACEASTĂ PROCEDURĂ?

Infiltraţiile PRP se recomandă în următoarele cazuri:

  • Afecţiunile cartilajelor articulare în stadiu incipient sau moderat: artroza sau condromalacia genunchiului
  • Leziuni meniscale imcomplete, artroza şoldului, a gleznei sau de umăr. În aceste cazuri se poate combina sau nu preparatul de plasmă cu acid hialuronic
  • Afecţiuni degenerative ale tendoanelor: tendinite sau tendinoze ale umărului (coafa rotatorilor), ahileane, epicondilite laterale şi mediale, tendinitele genunchiului (tendon rotulian, cvadriceps, tract iliotibial).

CUI NU SE RECOMANDĂ ACEASTĂ PROCEDURĂ?

  • În boala artrozică degenerativă avansată (gonartroza sau coxartroza „os pe os”), infiltraţia cu plasmă nu funcţionează, deoarece potenţialul de regenerare în această situaţie este nul.

PREGĂTIREA PACIENTULUI / CONTRAINDICAŢII / PRECAUŢII

  • Înainte şi în timpul tratamentului nu se administrează medicamente antiinflamatoare
  • Pacienţii care suferă de afecţiuni ale trombocitelor, hepatită, infecţii, lupus sau pacienţi aflaţi sub tratament anticoagulant cronic nu ar trebui să efectueze procedura.
  • Nu există contraindicaţie absolută la activitatea fizică, însă este recomandat ca pacientul să facă repaus circa 2-3 zile pentru a reduce la mininum durerea.
  • Dupa finalizarea tratamentului, pacientii sunt sfatuiti sa urmeze un program de fizioterapie si kinetoterapie in centrul de recuperare medicala pentru a imbunatatii tonusul muscular si functia articulara.

TARIF
Pentru tarif vă rugăm consultaţi rubrica TARIFE a siteului.

PROGRAMĂRI
Pentru efectuarea procedurii este necesar consult reumatologic prealabil.
Detalii suplimentare se pot obţine la recepţie sau telefonic.

Scroll to Top