Cabinet diabet zaharat Asteco, Cluj-Napoca. Consultatii prin CAS. Diabetologie prin Casa de Asigurari.
VEDERE DE ANSAMBLU
In 2018 s-au împlinit 7 ani de când pacienţii cu diabet zaharat beneficiază de îngrijirea diabetului prin Casa de Asigurări la Centrul Medical Asteco, prin Programul Naţional de Diabet. Contractul cu CAS a fost deschis în 2011, sub coordonarea doctorului Adrian Copcea, director medical al centrului.
Ingrijirea diabetului prin Casa de Asigurări în ambulatoriul centrului presupune asigurarea consultaţiilor, eliberarea reţetelor gratuite de insulină şi antidiabetice, eliberarea biletelor de trimitere către specialităţi şi analize de laborator, în condiţiile contractului CAS.
În 2018 aproximativ 3000 de pacienţi sunt înscrişi pe listele medicilor diabetologi ai centrului, Dr. Adrian Copcea şi Dr. Florina Pop.
Consultaţiile de diabet se efectuează pe bază de programare. Preluarea pacienţilor noi se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau prin transfer de la alte cabinete de diabetologie.
Câteva din principiile importante cu privire la asigurarea îngrijirii medicale de diabetologie la Centrul Medical ASTECO sunt prezentate în continuare.
REGULI ŞI PRINCIPIILE ÎNGRIJIRII
- Programările la consultaţii se fac cu dată şi oră precisă. Vă rugăm să vă prezentaţi la data şi ora menţionate pe biletul de programare sau obţinute telefonic. Neprezentarea la data şi ora planificate poate aduce dificultăţi în obţinerea datei şi orei de reprogramare, datorită orarului aglomerat.
- Toate consultaţiile prin CAS se efectuează cu cardul de sănătate. În absenţa cardului de sănătate (sau documentelor echivalente) consultaţiile prin Casa de Asigurări nu se pot efectua, nici eliberarea reţetelor sau a altor documente. Frecvenţa consultaţiilor poate fi de 1,2,3,6 sau 12 luni, în funcţie de situaţia fiecărui pacient.
- Situaţiile speciale se discută prin luarea legăturii cu echipa de îngrijire (asistentă, medic) dar toate consultaţiile au loc în cabinet, cu cardul de sănătate. Pentru urgenţele medicale pacienţii sunt îndrumaţi să ia legătura cu serviciile de Unităţi Primiri Urgenţe sau sistemul 112. Menţionăm că un dezechilibru de diabet, în sensul hiperglicemiei, poate ascunde o altă patologie sau poate fi consecinţa unei alte patologii, motiv pentru care acest tip de urgenţe necesită o evaluare de resortul urgenţelor. De asemenea urgenţele din sfera hipoglicemiei pot necesita măsuri de îngrijire sau intervenţie şi supraveghere spitaliceşti. Rata urgenţelor de diabetologie documentate în ambulatoriul nostru a fost, în ultimii ani, redusă, iar sensul unei bune îngrijiri ambulatorii presupune inclusiv scăderea prezentării în secţii de urgenţă sau a internărilor.
- Reţetele gratuite pentru diabet zaharat pot fi scrise de medicul diabetolog sau de medicul de familie, în cazul anumitor tratamente, pe baza scrisorii medicale eliberate la cel mult 6 luni interval de medicul diabetolog. Durata maximă de precripţie a unei reţete prin Programul Naţional de Diabet este de 3 luni. Menţionăm că nu toate tratamentele pot fi prescrise prin cabinetul medicului de familie, mai precis tratamentele care cuprind insulină sau anumite antidiabetice pot fi scrise DOAR din cabinetul medicului diabetolog. Anumite tratamente au regim special, fiind prescrise în cadrul unor protocoale terapeutice speciale.
- Examenul de “picior diabetic” efectuat în cabinetul de diabet porneşte de la anamneză, cu depistarea simptomatologiei ce evocă neuropatia diabetică sau alte complicaţii specifice sau complicaţiile/patologia asociată vasculară. Examenul clinic (inspecţie, palpare pulsuri, măsurători indici gambă-braţ, testare sensibilităţi) are ca scop depistarea problemelor şi, în consecinţă, prescrierea tratamentelor, educarea cu privire la reducerea riscurilor şi/sau orientarea către alţi specialişti. Neuropatia diabetică este o afecţiune aflată în competenţa diabetologului şi neurologului, diabetologul are posibilitatea de a recomanda anumite tratamente prin Programul Naţional de Diabet, iar neurologul are şi rolul stabilirii diagnosticului diferenţial şi posibilitatea mai multor demersuri în cazul în care se suspectează alte tipuri de neuropatie (de ex. neuropatiile datorate afecţiunilor coloanei vertebrale). Menţionăm că centrul nostru dispune şi de cabinet de neurologie în contract cu Casa de Asigurări, atât pentru diagnosticul şi îngrijirea neuropatiei diabetice cât şi pentru întreagă patologie neurologică.
- Verificarea oftalmologică regulată are rolul de depistare a retinopatiei diabetice, o complicaţie silenţioasă a diabetului până în fazele avansate. Tratamentele oftalmologice şi verificările pentru retinopatie au ca scop “surprinderea” complicaţiilor retiniene în fazele în care se pot face intervenţii de prevenire a complicaţiilor grave. Prin cabinetul de diabetologie sau prin cabinetul medicului de familie se face îndrumarea către medicul oftalmolog, anual sau cu frecvenţa indicată de specialist.
- Examenul şi suportul psihologic. Prezenţa în echipă a psihologului clinician are roluri multiple. Rolul principal este de evaluare şi urmărire a raportării pacientului la boala cronică, aderenţa la tratament şi factorii care influenţează deciziile terapeutice (ex. teama de insulină, fobia de ace, motivaţia pacientului, limitele etc.). De asemenea rolul psihologului este de depistare a afecţiunilor asociate diabetului sau care apar cu frecvenţă mai mare în diabetul zaharat, inclusiv depresiile, tulburările de somn, tulburările de memorie. Anumite situaţii pot necesita îndrumarea către medicul psihiatru. Menţionăm că în cadrul centrului funcţionează şi cabinet de psihiatrie în contract cu Casa de Asigurări, disponibil atât pentru persoanele cu diabet cât şi pentru orice alte persoane care necesită evaluare sau tratament de specialitate.
- Analize necesare pentru consultaţii. Ingrijirea diabetului presupune numeroase aspecte, inclusiv evaluarea stării medicale globale a pacientului, depistarea şi prevenţia complicaţiilor, riscul cardiovascular etc. Dozarea periodică a hemoglobinei glicate (HbA1c) dar şi a profilului lipidic (colesterol total, HDL, trigliceride) precum şi monitorizarea analizelor de ficat şi rinichi în cazul pacienţilor care sunt sub tratament medicamentos fac parte din îngrijirea corectă a diabetului. Analizele mai sus menţionate, precum şi alte analize indicate de medic, se pot face prin medicul de familie sau cu trimitere de la medicul diabetolog. În funcţie de tipul de tratament sunt necesare anumite tipuri de testare a glicemiei la domiciliu (automonitorizare): cel mai frecvent dimineaţa, la trezire, dar şi în alte momente ale zilei, la indicaţia medicului (de exemplu la 2 ore dupa mâncare sau la culcare). De asemenea consultaţiile referitoare la complicaţiile sau patologiile asociate sunt importante în evaluarea diabetologică, de acea vă rugăm să aduceţi la consultaţii toate documentele referitoare la starea de sănătate, inclusiv alte consultaţii efectuate, bilete de externare etc. Menţionăm că în cadrul centrului este disponibil un pachet de analize numite „setul de diabet” la tariful de 70 de lei, el cuprinde: hemoglobina glicată HbA1c, glicemie, colesterol total, HDL-colesterol, trigliceride, TGO, TGP, creatinină. El poate fi efectuat în orice zi, fără programare şi este disponibil oricărei persoane interesate, nu doar pacienţilor centrului.
- Evaluarea cardiovasculară. Diabetul tip 2 este o afecţiune care creşte riscul de boli cardiace şi vasculare, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie periferică. Recomandăm tuturor pacienţilor cu diabet tip 2 să-şi efectueze periodic verificări cardiologice şi vasculare precum şi analizele indicate la punctul 8, pentru o bună prevenire a complicaţiilor cardiovasculare. Renunţarea la fumat, activitatea fizică regulată, o alimentaţie sănătoasă, menţinerea tensiunii arteriale la valori de siguranţă, un bun echilibru al diabetului şi grăsimilor din sânge sunt, cu toate, factori implicaţi în reducerea riscurilor cardiovasculare. În cadrul centrului sunt disponibile, in sistem privat: evaluarea cardiologică de baza (consultaţie, electrocardiogramă, ecografie cardiacă) şi evaluarea vasculară: ecografia de carotide, ecografia de artere ale membrului inferior. Aceste servicii se efectuează la cerere şi nu fac obiectul contractului cu Casa de Asigurări.
- Relaţia medic-pacient. Prin natura ei, diabetologia presupune o relaţie eficientă, de încredere şi colaborare între medic şi pacient, pentru că în majoritatea situaţiilor din diabetologie pacientul este pilonul central al tratamentului. Din punctul de vedere al centrului nostru disciplina prezentării la controale şi o atitudine corespunzătoare în raport cu întreg personalul medical sunt criterii de bază în construirea acestei relaţii, iar din partea centrului există maxima deschidere şi disponibilitate pentru rezolvarea problemelor de diabetologie ale pacienţilor, în cadrul legal stabilit prin contractul cu Casa de Asigurări şi normativele privind drepturile şi obligaţiile pacienţilor. Recomandăm tuturor pacienţilor să aibă la îndemână denumirea şi dozele TUTUROR tratamentelor urmate la momentul consultaţiei, inclusiv cele pentru hipertensiune, dislipidemie, boli neurologice, psihiatrice etc. În cazul pacienţilor noi sau care au reţeta eliberată de la medicul de familie este nevoie de DATA şi DURATA ultimei reţete, spre a evita suprapunerea reţetelor.
Pentru orice întrebări şi sugestii puteţi lua legătura cu echipa de îngrijire prin intermediul personalului de recepţie şi asistentelor. Solicitarea de informaţii direct de la medic are loc doar în cadrul consultaţiilor, de aceea am pus la dispoziţia Dvs. o echipă calificată prezentă pe întregul orar atât în recepţia clinicii cât şi telefonic. De asemenea ne puteţi adresa pe email întrebări cu privire la îngrijirea diabetului în centrul nostru: office@astecomedical.ro. Telefoanele pentru programări şi informaţii sunt: 0364.26.00.34, 0751.631.688 sau direct la recepţie: Cluj-Napoca, str. Constantin Brâncuşi nr. 105.
Vă dorim sănătate!