Psihologie

Ce oferim

Psihologia reprezintă ramura ce se ocupă cu evaluarea şi tratamentul problemelor de sănătate mentală, comportament, adaptare la diferite situaţii etc. Psihologul este un specialist calificat în diagnosticul propriu-zis (de specialitate, evaluarea psihologică) şi tratamentul specific, constând în consiliere psihologică şi diferite forme de terapie (precum terapia cognitiv-comportamentală). Cel mai adesea interacţiunea psiholog-pacient constă în discuţii şi „teme pentru acasă” (spre exemplu jurnalul sau introducerea unor obiceiuri zilnice sau a unor comportamente noi) ce au ca obiectiv final schimbări pozitive precum raportarea dintr-o altă perspectivă la un anumit eveniment din viaţă, întărirea unor comportamente pozitive, autocunoaşterea, modificarea unor comportamente sau a gândurilor reflexe sau educate etc. Depresiile, fobiile, insomniile, stresul sunt exemple tipice de situaţii în care se apelează la psiholog.

La Centrul Medical Asteco psihologia este o ramură importantă atât ca ramură de sine stătătoare, solicitată mai ales pentru intervenţii (consilierea psihologică) cât şi ca ramură conexă psihiatriei şi neurologiei, unde rolul psihologului este şi de evaluare psihologică propriu-zisă cât şi de evaluare şi suport în raport cu bolile cronice ale pacientului şi de intervenţie specifică. De asemenea, cabinetul de diabetologie dispune de psiholog pentru suport specific bolii cronice, pentru evaluarea şi întărirea comportamentelor de autoîngrijire (aderenţa), pentru identificarea problemelor psihologice care ar putea interfera cu rezultatele tratamentului, pentru învingerea anumitor fobii (spre exemplu fobia de ace sau refuzul insulinoterapiei etc.) şi pentru coabitarea cu boala cronică.

SITUAŢII / AFECŢIUNI CE JUSTIFICĂ UN CONSULT PSIHOLOGIC
  • Boala cronică, adaptarea la boală, aderenţa la tratamente, rezerve, motivaţii
  • Tulburări de alimentaţie, tulburările de comportament alimentar
  • Depresia şi stările depresive
  • Fobiile (fobii specifice, fobia de ace, fobia socială, agorafobia etc.)
  • Distimiile, modificările de dispoziţie
  • Anxietatea, atacurile de panică
  • Insomniile
  • Stresul posttraumatic, starea de doliu, stresul propriu-zis
  • Tulburările obsesiv-compulsive
  • Tulburările de personalitate (borderline, narcisită, paranoidă, histrionică, evitantă, dependentă)
  • Problemele imaginii de sine, optimizarea încrederii în propria persoană
SERVICII PSIHOLOGIE CENTRUL MEDICAL ASTECO
  • Evaluare psihologică
  • Consiliere psihologică
  • Şedinţe de terapie, terapie cognitiv comportamentală
  • Testare MMS (cu licenţă)
  • Serviciu conex boli cronice (psihiatrie, neurologie, diabetologie)
CENTRUL MEDICAL ASTECO: PSIHIATRIE ŞI PSIHOLOGIE SUB ACELAŞI ACOPERIŞ

De multe ori este dificilă trasarea graniţei între competenţa psihologului şi cea a psihiatrului, există chiar o zonă de suprapunere, la fel: graniţa între normal şi boală poate fi fină în ceea ce priveşte psihicul şi problemele legate de psihic. Aceste considerente au fost luate în seamă la conceperea serviciilor de psihologie şi psihiatrie ale centrului, organizarea actuală permiţând accesul atât la psiholog cât şi la psihiatru, precum şi foarte buna colaborare între specialişti, din ambele direcţii (îndrumarea către psihiatru din partea psihologului sau îndrumarea către psiholog din partea psihiatrului).

Suplimentar faţă de psiholog, psihiatrul are competenţele care ţin de medicină, de la recomandarea de analize specifice şi diagnosticul diferenţial dintre boala psihică şi boala „organică” precum şi prescrierea de medicaţe care necesită parafă. Cabinetul de psihiatrie se află în contract CAS, ceea ce permite şi eliberarea reţetelor speciale. Pe de altă parte psihologul este calificat în intervenţiile psihologice propriu-zise, psihologii centrului având experienţă vastă în psihologia clinică şi psihoterapie.

PSIHOLOGIA ŞI PSIHIATRIA: PE CÂT DE NECESARE PE ATÂT DE NEDREPT „RĂU-FAMATE”

Deşi afecţiunile psihologice şi psihiatrice sunt extrem de răspândite, ramurile care se ocupă cu tratamentul lor sunt cel mai adesea subestimate de către pacienţi şi solicitate mult sub nivelul necesar. Fie ruşinea de a apela la un specialist, fie prejudecata că interacţiunea nu va aduce nimic nou sau nu va ajuta cu nimic, toate sunt rezerve obişnuite, la fel cum este şi surpriza plăcută a consultaţiei. Psihologul nu este doar o persoană străină cu care poţi comunica lucruri pe care din diferite motive nu le comunici cu partenerul, familia sau apropiaţii, ci este o persoană calificată, un specialist care are ca rol identificarea soluţiilor la probleme. Psihologul este un sprijin, un ajutor extern pregătit ştiinţific pentru a da cele mai bune sfaturi într-o situaţie anume.

Scroll to Top