Articole Copil Sanatos » Imaginea corporala

Imaginea corporala

Imaginea corporala
Ce este „imaginea corporala”? 
Imaginea corporala contribuie la formarea imaginii de sine, este ideea noastra subiectiva despre modul cum aratam, conceptualizarea  aspectului personal (dimensiune, forma si greutate).

Imaginea corporala se refera la experintele noastre legate de propriul corp si la opiniile noastre fata de acesta: cum ne simtim in pielea noastra, ce fel de idei avem despre corpul nostru. Imaginea despre propriul corp inseamna ca toate simturile noastre sunt implicate in formarea acelei experiente complexe.

Experientele si emotiile din copilarie legate de propriul corp au importanta in formarea imaginii corporale. Atitudinea fata la propriul corp se dezvolta inca din copilarie, frustarile incepand sa apara odata cu instalarea adolescentei. Feedback-ul parintilor este foarte important in formarea opiniei despre propriul corp.

Cand vorbim despre distorsiunea imaginii corporale examinarile arata ca cele mai afectate sunt fetele (raportul fiind de 1 baiat la 15 fete). Din rezultatele unui studiu longitudinal (J. Park, 1983) a rezultat ca, in general, adolescentele au tendinta de a avea o imagine de sine mult mai  negativa decat baietii. Acelasi studiu a concluzionat ca imaginea de sine negativa este un predictor al depresiei la fete, al inactivitatii fizice la baieti si al obezitatii la ambele sexe.

In cazul persoanelor care sufera de anorexie, apare o distorsiune a imaginii corporale. Bolnavul se vede gras chiar daca este slab sau are o greutate normala. Este interesant faptul ca anorexicii apreciaza corect conformatia altor persoane. Cu ajutorul tehnicilor bazate pe calculator, masura deteriorarii poate sa fie corect apreciata: i se face bolnavului o fotografie digitala, aceasta putand fi modificata,  in functie de imainea lui corporala reala. Diferenta fata de realitate poate sa fie astefl corect apreciata cu ajutorul aceste metode.

Si in cazul bulimiei exista preocupari privind forma si greutatea corpului, dar, in general, bolnavii apreciaza corect imaginea corporala.

 

Trasaturile imaginii corporale

Imaginea corporala negativa:                                             

- o perceptie distorsionata despre forma ta;                    
- esti convinsa ca altii sunt mult mai atractivi decat tine;
- te simti jenat, anxios referitor la  corpul tau;
- te simti inconfortabil si neindemanatic in corpul tau;   
 

Imaginea corporala pozitiva:

+ iti  apreciezi corpul, isi dai seama ca fizicul zice foarte putin despre caracterul si valorile  persoanelor;
+ iti accepti corpul tau asa cum este si refuzi timpul petrecut ingrijorandu-te asupra mancarii, greutatatii si caloriilor consumate;
+ te simti confortabil si sigur pe tine;
+ o imagine reala despre corpul tau, asa cum esti tu;
 
Cheia in dezvoltarea imaginii corporale pozitive este de a recunoaste si a ne respecta corpul, de a invata sa invingem gandurile si emotiile negative, inlocuindu-le cu unele pozitive.

Te accepti pe tine, iti accepti propriul corp.

Cum ne putem ajuta copiii sa aiba o imagine de sine sanatoasa?

  • Fiti un model pozitiv pentru copilul vostri! Copiii imita tot ceea ce vad in familie: pesimismul  impiedica dezvoltarea unei imagini de sine sanatoase. Imbunatatiti-va propria stima de sine, copiii vor vedea un model bun de urmat.
  • Copiii nu se simt in siguranta in familie, daca sunt criticati tot timpul. Daca accentuati  atitudinile si trasaturile negative de fiecare data, vor dezvolta o stima de sine scazuta, devinind retrasi. De aceea puneti accent pe trasaturile lor pozitive.
  • Nu criticati propria greutatea si marimea in fata copilului. Copilul va creste cu convingerea ca este nemultumit de propriul corp, acest lucru ducand la o imagine de sine negativa.
  • Este important sa descoperiti convingerile irationale ale copilului despre perfectiune si formati-i unele realiste!
  • Oferiti-i un feedback pozitiv de fiecare data cand copilul merita aprecierea!
  • Invatati-l si incurajati-l pe copil sa-si iubeasca propriul corp pentru a nu fi ingrijorati de dimensiune sau greutate intotdeauna!
  • Nu uitati ca formarea unei vieti echilibrate -  alimentatia sanatoasa, activitatile fizice, atmosfera armonioasa in familie – este sarcina parintilor care vor contribui si la  dezvoltarea imaginii de sine sanatoase.

Asteco