Consult Medical Integrat » Confesiuni la început de 2014: despre nutritie, diabet si multidisciplinaritate

Confesiuni la început de 2014: despre nutritie, diabet si multidisciplinaritate

Confesiuni la început de 2014: despre nutritie, diabet si multidisciplinaritate

Autor: doctor Adrian Copcea, medic specialist nutritionist-diabetolog


 
“Marturisesc ca în anul 2010, când plecam din sistemul de stat în sistemul privat de sanatate nu stiam la ce sa ma astept, stiam doar ca o clinica cu profil de nutritie cum nu mai existase în Cluj-Napoca (Asteco) si un serviciu medical precum consultul integrat sunt atât o oportunitate cât si un risc. Mai bine spus, nimeni nu ar fi putut estima câta lume ar apela la servicii medicale pentru nutritie (un domeniu privit destul de superficial în anii 2005-2010, si cu foarte putini specialisti disponibili) si mai ales cine ar apela la un consult în care pacientul sa discute SIMULTAN cu mai multi medici.
 
Am început atunci, în 2010, sa lucrez cu o echipa de top, primele consultatii integrate le-am facut unele în româna, unele în engleza, unele în franceza, în echipa de început fiind 3 medici specializati în Franta: subsemnatul, doctorul George Pop si Dr. Diana Ciorba. Primii pacienti aveau emotii când vedeau 3 medici în fata lor (în acelasi timp!), altii erau oarecum bucurosi sa poata sa discute pe larg cu specialistii despre problemele lor de sanatate, fie ca erau simptome diverse (dureri, oboseala), sau diagnostice neclare, sau pareri diferite de la mai multi medici. In orice caz, multe cazuri au fost, la început, afectiuni ale tiroidei, afectiuni date de stres (!), probleme de greutate sau pur si simplu bilanturi de sanatate la persoane active care simteau ca e timpul sa faca acest pas (foarte dificil!) de a merge la medic.
 
De ce vorbesc acum, în 2014 despre aceste consultatii integrate, care între timp au devenit “brandul” (cum se spune) clinicii Asteco. Pentru ca astazi, urmarind la televizor interivuri cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, am auzit pentru prima data în România vorbindu-se despre interesul sistemului de sanatate pentru consultatiile multidisciplinare: “o data pe an, se asigura o consultatie multidisciplinara în care echipa sta împreuna si discuta cazul respectiv, consulta pacientul într-un mod comprehensiv. Oftalmologul, neurologul, diabetologul stau la masa si discuta cazul respectiv, în ambulatoriu”. (aici este articolul pe Mediafax.ro).
 
Surpriza mea este mare la auzul acestor vesti pentru ca nici macar nu stiu sa existe acest serviciu (consultul medical integrat) în alta parte în România decât la Asteco. Sigur, exista numeroase clinici cu multi specialisti unde poti merge, pe rând. Dar clinici unde sa discuti cu întreaga comisie nu stiu sa fie (poate sunt, dar nu am auzit de ele pâna în prezent). Pe de alta parte, nu este o inventie româneasca, eu personal am participat la astfel de consulturi în comisie în doua domenii în Franta: în domeniul cancerelor, unde se întruneau mai multi specialisti, discutau cazul cu dosarul si cliseele în fata, si stabileau ce tratament este cel mai potrivit, si în domeniul operatiilor de slabit (chirurgie bariatrica), unde participam împreuna cu chirurgul, endocrinologul, dieteticiana si un psiholog. De aceea m-am bucurat când am fost chemat în echipa Asteco (la acea vreme, în 2010, o clinica noua), si tot de aceea ma bucur sa aud ca si la nivel înalt se discuta, în 2014, despre un astfel de serviciu.
 
Nutritia si diabetul sunt, în esenta lor, multidisciplinare. Pacientul cu probleme de greutate de multe ori are de discutat si cu specialisti în psihologie (adeseori problemele de greutate au un fond psihic la care „se poate lucra”), cu specialisti în miscare, în endocrine, uneori gastroenterologie sau reumatologie etc. În orice caz, problemele de greutate, mai ales obezitate, este bine sa fie evaluate, macar la început, printr-un bilant medical. Diabetul zaharat, la rândul sau, este o boala cu multe fete, glicemia e doar una din ele, dar riscul de boli de inima, durerile de picioare, problemele care pot aparea la nivelul ochilor sunt întotdeauna „inamicul din umbra” de care pacientul trebuie sa se pazeasca bine. La urma urmei, medicina în ansamblul ei, este si trebuie sa fie multidisciplinara, pentru ca pacientul nu este un parametru sau rezultatul unor analize, ci o lume complexa.
 
Închei aceast mesaj de început de 2014 semnalând multumirea personala ca am oportunitatea sa colaborez foarte bine cu o larga echipa de specialisti în multe domenii medicale, si, ca dintotdeauna, ma bucur pentru toti pacientii care reusesc sa iasa învingatori din lupta pe care o duc cu kilogramele, cu bolile, sau chiar si macar cu unele simptome care îi deranjeaza. 
 
Va doresc multa sanatate si un an nou 2014 cât mai bun!”

 
Autor: Doctor Adrian COPCEA, nutritionist-diabetolog
Centrul Medical ASTECO, Cluj-Napoca
3 IANUARIE 2014


Asteco