Despre noi » Articole » Sindromul ovarelor polichistice: o denumire gresita?

Sindromul ovarelor polichistice: o denumire gresita?

Sindromul ovarelor polichistice: o denumire gresita?

Sindromul ovarelor polichistice: o denumire gresita?

 
Conform criteriilor actuale de diagnostic pentru sindromul ovarelor polichistice (acronim SOP, în limba româna, PCOS în limba engleza), aparent paradoxal, nu este absolut necesara prezenta chisturilor ovariene. Criteriile actuale de diagnostic (stabilite la Rotterdam în 2003) cuprind prezenta a cel putin 2 din urmatoarele 3 criterii: excesul de hormoni masculini (androgeni), tulburari ale ovulatiei, si prezenta chisturilor ovariene. Mai mult decât paradoxul numelui, pacientele cu SOP primesc tratament cu medicamente utilizate în diabetul zaharat (metformin), ceea ce poate fi foarte derutant.
 

Care sunt medicii solicitati pentru sindromul ovarelor polichistice?

 
Adeseori pacientele ajung la diagnosticul de SOP dupa vizita la mai multi medici, pentru diferite probleme. Cea mai mare parte din paciente se adreseaza, pentru probleme de ciclu sau pentru infertilitate, ginecologului, endocrinologului, sau ambilor. Alte paciente se adreseaza dermatologului pentru acnee sau pentru pilozitatea excesiva. Invers, daca o pacienta cu un profil sugestiv pentru SOP trece pragul unui medic nutritionist, pentru probleme precum excesul de grasime la nivelul abdomenului sau glicemia crescuta, specialistul va avea nevoie de planul de investigatii de la specialistii în endocrinologie si ginecologie.
 

Ce rol are medicul nutritionist-diabetolog?

 
Rolul medicului nutritionist este esential în stabilirea gradului si impactului rezistentei la insulina (fenomen important în aceasta afectiune, considerat chiar o cauza a ei), confirmarea sau excluderea diabetului zaharat, si stabilirea strategiei terapeutice în cazul în care persoana cu SOP urmareste o sarcina, sau a dezvoltat deja diabet zaharat tip 2. Mai mult, recomandarile de activitate fizica si cele nutritionale sunt esentiale în evolutia bolii, ale carei rezultate pe toate planurile (pilozitate, aspect cutanat, reglarea ciclurilor menstruale, ameliorarea profilului hormonal, si chiar fertilitatea) sunt semnificativ influentate de evolutia greutatii. De asemenea, dozajul metforminului (medicament antidiabetic), indicat în acest caz si de catre endocrinolog sau ginecolog, necesita uneori si opinia medicului diabetolog (alegerea preparatelor în functie de toleranta, momentele administrarii etc.).
 

Exista un set standard de analize?

 
Nu. Atât medicul ginecolog, cât si medicul endocrinolog si specialstul în nutritie-diabetologie iau în considerare diferite diagnostice în cadrul evaluarii acestui simptom complex, ce implica sau poate implica modificari metabolice,  hormonale: ovariene, hipotalamice sau hipofizare. Pentru investigarea acestora pot fi necesare diferite analize de sânge sau teste diagnostice, inclusiv: ecografia ginecologica, profilul hormonal, evaluarea metabolismului glucidic.
 

Care dintre medici are cuvântul final?

 
Intrucât afectiunea presupune discutia cu mai multi medici, este important ca recomandarile sa fie coerente, si sa tina cont de evolutia simptomelor, a profilului hormonal si a celorlalti parametri utilizati în urmarirea bolii. Nu în ultimul rând, oricare dintre specialisti trebuie sa incurajeze pacienta sa desfasoare o activitate fizica potrivita afectiunii, rezultatele anumitor tipuri de miscare fiind adevarate medicamente pentru acest sindrom.
 

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog-nutritionist

 

Mai puteti accesa:

Consultul medical integrat: discutia simultana cu mai multi medici
EndocrinologieCluj.ro – pagina doctorului George Pop

Asteco