Despre noi » Articole » Întrebari frecvente despre hemoglobina glicozilata, diabet zaharat si media glicemiilor

Întrebari frecvente despre hemoglobina glicozilata, diabet zaharat si media glicemiilor

Întrebari frecvente despre hemoglobina glicozilata, diabet zaharat si media glicemiilor

Întrebari frecvente despre hemoglobina glicozilata, diabet zaharat si media glicemiilor

 

Ce este hemoglobina glicozilata?

 
Hemoglobina glicozilata (sau glicata), mai precis HbA1c, este o analiza extrem de utila atât pentru diagnosticul cât si pentru urmarirea diabetului zaharat. Masurata în procent (%), aceasta analiza reflecta media glicemiilor pe ultimele 3 luni. Cu cât valoarea este mai ridicata, cu atât glicemiile au fost mai mari.
 

Care sunt valorile normale?

 
Valorile normale pentru HbA1c sunt între 4 si 5.6%. Valorile între 5.6% si 6.4% reflecta o stare intermediara între normalitate si diabet zaharat, situatie numita uneori si “prediabet”. Valorile începând cu 6.5% semnifica prezenta diabetului zaharat.
 
 

Ce hemoglobina glicozilata trebuie sa aiba pacientii cu diabet?
 

Majoritatea pacientilor cu diabet ar trebui sa aiba valori ale hemoglobinei glicozilate sub 7%. Valorile sub 6.5% sunt cele mai bune, dar si la aceste valori medicul trebuie sa ghideze tratamentul astfel încât riscurile tratamentului sa fie minime. La valori mici ale hemoglobinei glicozilate, unul dintre subiectele discutiei cu medicul trebuie sa fie hipoglicemiile.
 

Cum se poate calcula media glicemiilor daca se cunoaste valoarea HbA1c?

 
Fiecare valoare a HbA1c are un correspondent în media glicemiilor. Persoanele care au o valoare de 7% au avut, în ultimele 3 luni, o glicemie medie de 154 mg/dl. Persoanele cu 8% au avut o glicemie medie de 183 mg/dl, iar persoanele care au peste 9% au avut o medie de peste 212 mg/dl a glicemiilor.

 
 

De la ce hemoglobina glicozilata se recomanda insulina?

 
Nu exista o valoare generala de la care se recomanda insulina. Daca la debutul diabetului valoarea HbA1c este foarte mare, se poate indica direct insulina, ulterior posibilitatile de tratament se discuta, multe persoane primind tratamente fara insulina odata ce debutul brusc al diabetului este urmat de o evolutie buna a glicemiilor. Daca însa, dupa ani de zile de evolutie, valoarea HbA1c este mare, în ciuda unor doze de medicamente care nu mai pot fi crescute, atunci cel mai adesea medicul va indica insulina.
 

Cât de des ar trebui sa îsi faca persoanele cu diabet hemoglobina glicozilata?

 
În mod ideal, persoanele cu diabet ar trebui sa îsi dozeze hemoglobina glicozilata de 2-4 ori pe an. Sunt si anumite situatii în care se recomanda dozarea HbA1c mai des sau mai rar, la indicatia medicului.
 

Persoanele fara diabet ar trebui sa îsi faca aceasta analiza?

 
În general, aceasta analiza este indicata de medicul diabetolog sau de alti medici (de familie, cardiologi etc.) daca exista semnale ca exista o tulburare a metabolismului zaharului (glucidelor). Pentru persoanele care sunt suspecte de diabet zaharat, informatia pe care o aduce aceasta analiza este foarte importanta pentru diagnostic. De asemenea, analiza poate arata daca o glicemie crescuta este un eveniment intâmplator, sau daca exista un fenomen sustinut de hiperglicemie.
 

Analiza se poate face la orice laborator?

 
Majoritatea laboratoarelor determina HbA1c, însa metodologia folosita poate sa conduca la rezultate diferite între laboratoare. De asemenea, exista metode rapide de determinare, care nu sunt foarte precise, pentru astfel de aparate, este indicat ca un medic diabetolog cu experienta sa faca interpretarea.
 

Se poate efectua analiza HbA1c la Asteco?
 

Da. Recoltarile pentru hemoglobina glicozilata se fac ZILNIC, în cursul diminetii. Rezultatul este disponibil în 24-48 ore. Tarif: 38 lei. Programarile pentru recoltarea hemoglobinei glicozilate se fac la numerele de telefon ale clinicii: 0364.26.00.34, 0751.631.688.
 
> > > mai multe informatii despre cabinetul de diabetologiedin cadrul Centrului Medical Asteco > > >

Asteco