Despre noi » Articole » Notiuni de baza despre dietetica si nutritie

Notiuni de baza despre dietetica si nutritie

Notiuni de baza despre dietetica si nutritie

Dietetician Cluj, Nutritie Cluj-Napoca: Centrul Medical ASTECO.

Notiuni de baza despre specialitatea “dietetica si nutritie”

Ce este dietetica?
 

Nutritie si dietetica Cluj. Dietetica este o ramura medicala recunoscuta international, si prezenta în România de putin timp (primele generatii de dieteticieni Cluj au absolvit studiile în anii 2010-2012). Dietetica este o dimensiune particulara a nutritiei, care se ocupa, în mod specific, concret si detaliat, cu alimentatia si alte aspecte ale comportamentului alimentar. Daca medicul nutritionist gestioneaza diagnosticele medicale (inclusiv investigatii medicale, analize, diagnostice positive si diferentiale), în schimb dieteticianul porneste de la diagnosticul nutritional, si ajunge la prescriptia nutritionala, întotdeauna compatibila cu prescriptia unui medic nutritionist si a altor medici care gestioneaza cazul (oncolog, gastroenterolog, endocrinolog etc.).

 
Care este diferenta dintre medicul nutritionist si specialistul nutritionist-dietetician?

 
Medicul nutritionist are, în România, competenta în nutritie, diabetologie si boli metabolice. Astfel, activitatea medicului nutritionist presupune, in primul rând, diagnosticul si tratamentul bolilor metabolice (diabet zaharat tip 1, tip 2, tipuri specifice, diabet de sarcina, alte tulburari ale metabolismului glucidic; dislipidemii, diselectrolitemii, hipovitaminoze si avitaminoze, obezitate, hiperuricemii, componente metabolice ale bolilor cardiovasculare etc.). Medicul nutritionist poate prescrie tratament cu insulina, terapii pentru obezitate, si alte terapii din domeniul “diabet zaharat, nutritie si boli metabolice”. Pe de alta parte, dieteticianul poate diagnostica starea nutritionala, independent sau în colaborare cu un medic nutritionist, si poate gestiona interventii concrete nutritionale: planuri de alimentatie orala, enterala, parenterala, poate elabora meniuri, poate face evaluari detaliate ale aporturilor alimentare, chestionare sau anchete alimentare cantitative si calitative. Dieteticianul poate prescrie interventii care se pot suprapune peste interventiile medicului nutritionist (spre exemplu elaborarea unui plan nutritional destinat unei alimentatii sanatoase în sarcina, sau la sportivi, sau adaptat pentru scaderea în greutate).
 

Ce nutritionisti exista in România?

 
Oficial, orice persoana care are studii în domeniul nutritiei se poate intitula sau auto-intitula nutritionist. Exista personal medical cu acest titlu oficial (medicii nutritionisti-diabetologi, absolventii de nutritie-dietetica Cluj-Napoca = “dieteticieni” = “nutritionisti”), personal medical care poate avea si îsi asuma interventii în acest domeniu (medicii endocrinologi, medicii de familie, specialistii în igiena alimentatiei etc.), dar si personal ne-medical care isi poate asuma sau obtine acest titlu, pe baza unor studii în domeniu (biologi, chimisti etc.). Astfel de titluri se pot obtine si prin absolvirea masterelor de nutritie. Un astfel de program este masterul Universitatii Babes-Bolyai din cadrul facultatii de biologie - coordonator Conf. Dr. Corina Rosioru. Printre medicii nutritionisti cu activitate publica în România se numara personalitati precum Dr. Mihaela Bilic (Bucuresti), Dr. Serban Damian (nutritionist sportiv acreditat CEO), Dr. Adrian Copcea (clinica Asteco, Cluj-Napoca), Prof. Dr. Nicolae Hâncu (Cluj-Napoca), Conf. Dr. Ioan-Andrei Veresiu (presedinte al Federatiei Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice), Conf. Dr. Gabriela Roman (presedinte al Asociatiei Române de Studiu al Obezitatii) . Alti nutritionisti (ex. Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi) nu sunt medici, dar au activitati notabile în domeniu, fie ca este vorba de activitati preclinice (nemedicale sau de cercetare) sau educationale. 
 

Ce nutritionisti consulta la Centrul Medical Asteco?

 
Centrul Medical Asteco, centru de referinta pentru nutritie si boli metabolice în Cluj-Napoca si România, dispune de departament de diabetologie în contract cu Casa de Asigurari (Dr. Adrian Copcea), cu punct de recoltare, precum si de facilitati pentru terapia bolilor nutritionale: sala de kinetoterapie, echipa medicala specializata în tratamentul obezitatii, paniculopatiei fibro-scleroase (“celulita”) si altor afectiuni nutritionale. Interventiile din clinica Asteco cuprind diagnostic prin consult medical integrat, planuri de nutritie, pachete de activitate fizica si terapii de remodelare corporala (masaj anticelulitic, împachetari, electrostimulare, programe cu instructor personal). Din 2013 Centrul Medical Asteco lucreaza cu dieteticieni, pentru programe nutritionale si proiecte educative si stiintifice: Iulia Cezara Tutui (foto), Alina Dorca, Ervin Molnar.
 
 

Cum se poate obtine o programare la dietetician?

 
Programarile la dietetician se fac la receptia Centrului Medical Asteco: 0364.26.00.34, 0751.631.688, si pe e-mail la office@astecomedical.ro. Orar actualizat (martie 2013): Luni si Miercuri, 18.00 – 20.00, specialist: Iulia Cezara Tutui (foto)
 
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa nu ezitati sa adresati întrebari pe adresa de e-mail a clinicii, si pe pagina de Facebook: Asteco Cluj-Napoca: Centru Medical Integrat (click aici).
 
Autor: Echipa Asteco

Asteco