Articole Copil Sanatos » Fiecare cu patul lui!

Fiecare cu patul lui!

Fiecare cu patul lui!

De multe ori ne punem intrebarile:

De ce este atat de greu sa doarma copilul singur, in patul lui?
 
De ce nu avem o noapte linistita?
 
De ce suntem atat de ingrijorati si trebuie sa auzim cum respira, cand se intoarce pe cealalta parte?
 
Consecinta acestor intrebari este anxietatea, oboseala, astfel parintii se trezesc istoviti dimineata, tata este obosit cand merge la serviciu, mama se chinuie toata ziua din cauza oboselii “iarasi nu a dormit bine bebelusul, a fost agitat, morocanos si nu ne-a lasat sa dormim". Problema aceasta este legata de multe ori de  impartirea patului cu bebelusul.
 

De ce considera parintii ca este mai avantajos sa imparta acelasi pat cu bebelusul?

  • il ajuta pe copil sa adoarma mai usor si mai repede, mai ales in primele luni de viata cand se trezeste de multe ori;
  • simt mai mult confort in ceea ce priveste alaptatul sau nevoile bebelusului de peste noapte;
 

Care sunt avantajele “Fiecare cu patul lui”?

  • somnul nu-ti va fi deranjat de cea mai mica miscare a bebelusului sau de instinctul lui de a se intinde pe pat, pe burtica sau pe pieptul parintilor;
  • copilul se va obisnui sa se trezeasca si sa manance mai rar noaptea;
  • parintii se vor putea odihni mai bine;
  • veti avea parte de mai multa intimitate in cuplu;
  • nu va trebui sa va chinuiti mai tarziu sa-l invatati pe copil sa doarma singur.
 
Este foarte important ca parintii sa fie consecventi, de la prima incercare, sa ignore crizele de plans demonstrative ale copilului. Singura metoda de santaj sau de manipulare, uneori de comunicare, a bebelusului este plansul. Perioada, care i-ar fi necesara copilului pentru a se obisnui cu noua regula, nu ar trebui sa dureze mai mult de 1-2 saptamani.
 
Daca copilul adoarme singur, in camera lui, si se trezeste peste noapte si merge in camera parintilor, mama sau tata sa il ia in brate si sa il duca inapoi in camera lui, sa-l puna in pat fara sa negocieze, sa-l ameninte sau sa-l roage sa ramana in patul lui.
 
Pentru prevenirea si evitarea acestui obicei copilul ar trebui sa doarma singur, inca de la nastere sau chiar din primele saptamani de viata, fie in pat separat, fie in alta camera. Folosirea aparatului de supraveghere a bebelusului poate sa dea siguranta de care au nevoie parintii, pentru ca acestia sa nu fie ingrijorati de cum doarme sau se trezeste.
 

Recomandari pentru a-i face pe copii, de mici, sa doarma singuri

  • Niciodata nu puneti bebelusul in pat cu biberonul de lapte, mancare etc. Dati-i de mancare inainte de culcare!
  • Nu faceti un teren de joc in patul copilului, unul sau doua jocuri favorite care ii plac il puteti  lasa acolo, dar nu le lasati pe toate!
  • In niciun caz nu puneti copilul in pat pentru a-l pedeapsi, din diverse motive. Patul este un loc unde micutul trebuie sa se simta in singuranta si linistit.
  • Nu-l lasati sa se uite televizor inainte de culcare!
  • Creati o atmosfera placuta inainte de culcare: citit-i o poveste, discutati intamplarile de peste zi, induceti-i sentimentul de siguranta si, astfel, dormitul se va transforma intr-un eveniment linistitor.
  • Rutina il ajuta foarte mult: e bine ca bebelusul sa aiba un program regulat in fiecare zi. Incercati sa-i dati de mancare si sa-l puneti in pat, la aceeasi ora, zilnic, deoarece el va sti ce urmeaza, prevenind, astfel, crizele de plans. Chiar daca familia nu este acasa sau copilul doarme la bunici, e recomandat sa se pastreze  programul zilnic.

 
 Autor: Gabriella Vincze-Farago, consilier psihologic

Asteco