Fibrele

Fibrele

Ce sunt fibrele ?

Fibrele alimentare sunt o componenta esentiala care ar trebui sa faca parte zilnic din regimul copiilor, indiferent de varsta (exceptand, desigur, sugarii sub 6 luni), insa, din pacate, de cele mai multe ori nu se intampla asta, tot mai multe mamici plangandu-se ca fructele si legumele nu se numara printre preferatele copiilor. Trebuie facut orice efort pentru a le include in alimentatie, mai ales avand in vedere consumul mare de fainoase, zahar, amidon care, cu siguranta, se regaseste din belsug in dieta copiilor. Orice copil, indiferent de varsta ar trebui sa consume  25 – 30 g fibre pe zi, fie ca este sugar, fie ca se apropie de maturitate; nu trebuie exagerat nici cu consumul de fibre, deoarece in cantitate mare deterimina balonare, crampe.
 

Sunt doua categorii de fibre :

  • solubile ( se dizolva in apa), PECTINELE -  prezente in cantitate mare in fructe, mazare, fasole; cresc volumul alimentelor ingerate si astfel confera o senzatie de satietate precoce ;
  • insolubile ( nu se dizolva in apa) - in cantitate mare in faina integrala, legume, nuci; ele accelereaza tranzitul intestinal cu rol binecunoscut in prevenirea cancerului colorectal .
 

Care sunt sursele fibrelor alimentare?

Sunt prezente in cantitate mare in fructe, legume, cereale integrale; faina alba, painea, pastele, sucurile pierzandu-si din cantitatea de fibre prin procedeele industriale de preparare; la fel se intampla si prin indepartarea cojilor fructelor si legumelor. 
 
Spre deosebire de proteine, glucide si lipide care necesita un proces de digestie (descompunere sub actiunea unor substante specifice), fibrele trec la etajul supeerior al tubului digestiv neschimbate, in colon (intestinul gros) sunt "atacate" de microbii care se gasesc in mod normal la acest etaj si sunt transformate in parte in acizi grasi, metan, apa si bioxid de carbon. 
E important ca, atunci cand fibrele fac parte din alimentatia zilnica, sa oferim copilasilor si un aport adecvat de lichide : apa, supe, ceaiuri, sucuri naturale, deoarece fibrele, in special cele din cerealele integrale,  absorb o mare cantitate de apa la nivelul intestinului.
 

Continutul in fibre a diverselor alimente ( g fibre/100 g produs):

    - faina - alba - 3,5 g 
                - neagra - 8,7 g 
                - integrala - 11 g
    - tarate - 48 g ( cantitatea de fibre din 20 g tarate este egala cu cea din 250g morcovi) 
    - fructe - mere - 1,5 g; uscate 9 g
                   - pere, capsuni  - 2,5 g, uscate - 14,5 g
                   - banane - 2 g, uscate - 6g
                   - prune - 1,5 g, usacte 9,5 g
    - legume - varza - 2,8 g, uscata - 32 g
                     - morcovi 3,7 g, uscati - 28 g
                     - mazare - 7,8 g, uscata - 47 g
 

Care este rolul lor?

1. accelereaza peristaltismul ( miscarile) intestinului, prevenind astfel stagnarea rezidurilor in intestin; aceasta stagnare are consecinte dezastruoase asupra organismului, realizand in timp o adevarata “otravire” lenta printr-o continua reabsorbtie a unor substante nocive, absorbtie favorizata de contactul prelungit al rezidurilor (materiilor fecale) cu suprafata intestinului. Astfel au o contributie majora in prevenirea constipatiei
 
!!! Curiozitate: cercetari efectuate in SUA au stabilit ca durata tranzitului intestinal este de 6-8 ore la negrii de la sate (care au o alimentatie bogata in fibre) , 10 -15 ore la negrii de la oras si 20-30 ore la populatia din marile centre urbane.  
 
2. contribuie la dezvoltarea microflorei intestinale ( bacteriile bune din intestine, impidecand astfel invazia bacterilor “rele” si ajutand intestinul sa-si revina dupa tratamente antibiotice (frecvent prescrise, mai ales la copilasii mai mici care se confrunta cu repetate episoade infectioase)
 
3. scad absorbtia de colesterol, diminuand nivelul colesterolului “rau” ( LDL) din sange, in pararel cu cresterea celui “bun” ( HDLc), protejand astfel  pe termen lung impotriva bolilor cardiovasculare
 
4. intervin in mentinerea unui nivel normal al glicemiei ( glucozei din sange), cu rol important in prevenirea diabetului zaharat tip II
 
5. confera o senzatie de satietate cu un numar foarte redus de calorii, eliminand astfel rontaitul nejustificat intre mese; de asemenea duc la creste eliminarea de proteine, grasimi prin fecale, debarasand astfel organismul de un surplus caloric,  fiind astfel folosite cu success in curele de slabire 
 
6. previn aparitia hemoroizilor si fisurilor anale secundare constipatiei
 
7. previn aparitia tulburarilor de digestie de tipul colon iritabil sau chiar diverticuloza
 
8. previn aparitia cancerului de colon si acesta de multe ori favorizat de constipatie, de contactul prelungit al mucoasei intestinale cu materiile fecale 
 
9. cresc capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor datorita efectului antiinflamator
 
10. prin  influentarea schimburilor  ( metabolismului ) acizilor biliari si prin scaderea  colesterolului previn formarea calculilor biliari ( pietre la fiere)
 
Astfel, prin includerea cerealelor la micul dejun, adaugarea a 2-3 fructe (cu coaja), consumul de legume sub forma cruda sau preparate sub forma de supe, garnituri, veti reusi sa oferiti copiilor aportul necesar de fibre. La sugari este mai dificil, insa odata cu diversificarea si introducerea fructelor si legumelor, aportul zilnic de fibre este asigurat.
 

Asteco