Articole Copil Sanatos » Cauzele obezitatii la copii

Cauzele obezitatii la copii

Cauzele obezitatii la copii
Cauzele obezitatii pot fi multiple si pot include factorii genetici, biologici, comportamentali si chiar pe cei culturali.
 
1. Obezitatea se mosteneste? Din pacate raspunsul este Da. Daca un parinte este obez, copilul are sanse de 50% sa devina obez, iar daca se intampla ca ambii parinti sa fie obezi, sansele copilului au crescut la 80%. Un copil obez are toate sansele sa devina adult obez, daca nu se iau masuri in timp util. Insa, chiar daca exista un istoric familial de obezitate, nu trebuie sa ne lasam "inselati", ci putem prin alimentatie si sport sa prevenim acest fapt.
 
2. Se spune ca principala cauza a aparitiei obezitatii este familia, deoarece copilul este prea mic pentru a lua propriile decizii si astfel parintii decid pentru el in ceea ce- priveste alimentatia si sportul. Daca parintii au un anume regim de hrana, nu au activitate fizica regulata sau nu se ocupa ca si copilul lor sa aiba una, este evident ca si acesta va dezvolta obezitate.
 
3. Mancatul in exces conduce la aparitia obezitatii. Unii dintre pacientii nostri au recunoscut ca sunt gurmanzi: "Noua ne place sa mancam mult si bine". Alimentele consumate, de obicei, au un continut mare de grasimi, care nu sunt trasnformate in energie. Aportul mare de calorii / zi favorizeaza aparitia kilogramelor in plus, respectiv a obezitatii. Din dorinta de a le oferi copiilor ceea ce ei nu au avut, parintii au tendinta de a-si supraalimenta copiii.Pe langa acestea se mai adauga si gogosile, pateurile, produsele fast-food, dulciurle, chipsurile sau bauturile carbogazoase de la coltul strazii, de aici pana la obezitate fiind doar un pas.
 
4. Sedentarismul sau nivelul de activitate fizica scazut favorizeaza aparitia obezitatii. Tot mai multi copii prefera sa stea in fata televizorului, la desenele animate cu risc crescut de violenta, sau a calculatorului, implicandu-se activ in lumea virtuala cu monstri de distrus. Unde sunt copiii care se catarau in copaci, hoinareau pe campuri toata ziua dupa floricele si fluturi, se jucau de-a v-ati ascunselea, tara tara vrem ostasi sau bateau mingea toata ziua?
 
5. Diferentele de statut social in masura in care in familiile cu un statut social benefic, copiii sunt rasfatati, li se permite sa manance multe dulciuri, pizza si alte alimente daunatoare sanatatii, iar in familiile cu o stare materiala nu tocmai buna, copiii mananca alimente de proasta calitate, ceea ce poate duce, in ambele cazuri, la aparitila kilogramelor in plus.
 
6. Stresul este o cale directa a obezitatii si in randul copiilor. Fie ca sunt stresati din cauza problemelor familiale (boli, certuri, divort), fie din cauza situatiei scolare (iau note mici, sunt depasiti de situatie, nu fac fata cerintelor) sau din cauza relatiei cu prietenii (se cearta), copiii au nevoie de intelegere si mai ales de timp acordat din partea parintilor pentru a nu-si gasi refugiul in mancare.
 
Cheia succesului pentru a invinge cauzele obezitatii o reprezinta corelarea alimentatiei cu exercitiile fizice, dorinta si hotararea ferma a copilului si a parintelui de a reusi.
 
Autor: Dr. Delia Chira, medic specialist pediatrie 
 

Asteco